LEZEC  OBCHOD  DISKUSE  INZERCE  ANKETY  ODKAZY  PRŮVODCE  MAPY  FOTKY  VIDEO 

 jméno

 heslo 

 Registrace   |   Uwaga lina!
Hledání cesty

Hledání na Lezci

 Metodika
 Trénink
 Oblasti
 Reportáže
Knihy
Gimme Kraft! AIR: 2. díl populární tréninkové bible pro lezce
Knižní novinky od Joty
Frankenjura průvodce

Závody
HoroGuru Ještěrka (23.02)
10boy Brno (23.02)
Ádr boulder session (25.02)

Žebříček
Cesty:
1.Ondra 13691
2.Vopat 11748
3."Fido" 11600
Bouldry:
1.Stráník 11375
2.Ondra 11153
3.Stráník 10825
Hory:
1.Coubal 7964
2.Šuraba 7707
3.Skopec 7586

Výsledky
Vírský cepín 2017 (11.02)
MS mládeže v ledolezení (10.02)
MS v ledolezení (04.02)

Deníčky
4202 lezců
608610 cest
Nové přelezy:
Chr.is.to 7c+
Chr.is.to 7c+
Stargate 7c
Black Snak 7b
Fine Di Va 7b
Sturmtrupp 7b
L`Escamarl 7c+
Los Sobrao 7c
Dschungelf 7C
El Prado D 7b+

Stěny
Na Střelnici - Svitavy
Gutovka - Lezecké centrum ve Strašnicích - Praha 10
Boulder Bar - Praha 7

Prodejny
2D chyty - Praha 6
HUDYsport - Plzeň
Rock Point - OC Olympia - Olomouc 7

Kontakt
REDAKCE:
standalezec.cz
ŠÉFREDAKTOR:
jirkaslezec.cz
INZERCE:
standalezec.cz
IT:
hoplezec.cz

Bezpečně vyměřený pád - recenze jistítka Camp Matik

-reklama-

Camp Matik je poloautomatické jistítko schopné v případě pádu lezce samo sevřít lano a pád zastavit. Jistítko je vhodné pro začátečníky, nepříliš zdatné jističe nebo pro případ velkého váhového rozdílu mezi prvolezcem a jističem.

Snižuje tak nároky na schopnosti jističe a omezuje tedy možnost nezachycení pádu v důsledku nepozornosti.

Údaje výrobce:

Materiál:tělo - alu
mechanismus - nerezová ocel
Hmotnost: 276
Druh lana: dynamické
Typ lana: jednoduché
Průměr pro lano:8,6 - 10,2 mm
Infocena: 2990 Kč
Dodává: TotalOutdoor
Více info na www.campitaly.cz




Podobných jistítek je na trhu již celá řada, více či méně napodobující legendární Grigri od Petzlu. Camp měl při vývoji svého jistítka ambici tento mechanismus vylepšit a eliminovat některé jeho nedostatky.

Začněme zpracováním. Frézovaný hliník bez jediné ostré hrany působí velice solidně a příjemně se drží a ovládá. Absence hrotů na brzdící vačce slibuje menší opotřebení lana při častém používání. Plastová součást je jen jedna a to postranní krytka spouštěcího mechanismu, samotná páčka je též kovová. Celkově je zpracování designem i technologicky na vysoké úrovni.

Camp Matik - Hladký design bez ostrých hran padne krásně do ruky

Hladký design bez ostrých hran padne krásně do ruky


Konstrukce


Konstrukce jistítka Camp Matik umožňuje značně intuitivní používání, velmi napodobující běžné jistící kyblíky. Lano se vkládá z vrchu, konec směřující k prvolezci blíže u těla, místo do karabiny se však založí za jistící vačku. Ta uvolní prostor pro zacvaknutí karabiny teprve, pokud je lano správně založeno a jištění je funkční. V praxi tedy takřka nelze cvaknout na sedák špatně založené jistítko.

Funkce


Zde si konstruktéři z Campu vyhráli nejvíce. Matik totiž umí dynamický prokluz v případě pádu s velkým pádovým faktorem. Jistící vačka je pohyblivá a s vůlí, která umožňuje prokluz lana, až o zhruba jeden metr. To snižuje síly přenesené na jističe a padajícího lezce a zároveň snižuje okamžité zatížení jistícího bodu. Padáte tedy měkčeji. Tuto vlastnost ale rozpoznáte teprve u opravdu velkých pádů, kde ji i oceníte. U běžného odskakování na umělých stěnách nebo kratších pádů na sportovních cestách ji nemusíte ani zaznamenat.

Dvoustupňově sklápěcí páka a volný průchod lana jistítkem pro hladkou manipulaci při jištění

Dvoustupňově sklápěcí páka a volný průchod lana jistítkem pro hladkou manipulaci při jištění


Revoluční design poskytující bezkonkurenční kontrolu nad jištěním a slaňováním

Revoluční design poskytující bezkonkurenční kontrolu nad jištěním a slaňováním


Jistítko je opatřeno anti-panic systémem automaticky blokující lano při ztrátě kontroly nad spouštěním

Jistítko je opatřeno anti-panic systémem automaticky blokující lano při ztrátě kontroly nad spouštěním



Další parádní funkce Matiku je anti-panic pojistka spouštění lezce. Lezec se spouští stlačením páčky, přičemž aby ke spouštění došlo, musí jistič vědomě udržovat páčku zhruba ve středu jejího rozsahu, obě mezní hodnoty způsobí zabrždění lana. V praxi tedy puštění i úplné zmáčknutí páčky spouštění přeruší. Osobně poloautomatická jistítka, díky jejich malé variabilitě, používám zejména tehdy, vím-li, že mě bude jistit někdo méně zkušený, a tato funkce mi rozhodně přidá na klidu.

Průměry lan


Výrobce udává pro použití s Matikem lana s průměrem až do 10,2 mm. Ideální funkce lze dosáhnout u lan s průměry 8,6 – 9,6 mm. Sleduje tím aktuální trend používání nižšího průměru lan na sportovních cestách. Z osobní zkušenosti z použití staršího chlupatějšího lana (kdysi 10mm) může dojít k horšímu průchodu lana jistítkem, které ztěžuje podání lana prvolezci např při cvakání expresky, jisticí funkci to však příliš neovlivňuje. Práce s lanem nižšího průměru kolem 9 mm je v Matiku rozhodně příjemnější.

Široké oko pro uchycení karabiny umožňující průchod a otáčení karabiny v oku

Široké oko pro uchycení karabiny umožňující průchod a otáčení karabiny v oku


Shrnutí


Celkově byl u vývoje Matiku dán velký důraz na bezpečnost při používání a kvalitu zpracování, což se velmi odrazilo na výsledném komfortu při používání. Ten většina z nás, kteří jsme zatím měli tu možnost Matik testovat, hodnotí jako vynikající. Matik dobře sedí do ruky a na jeho používání se rychle zvykne.

A komu bych Matik doporučil? Lidem, které často jistí někdo nezkušený nebo se nechávají jistit někým výrazně lehčím (např. štíhlou partnerkou), nebo těm, kteří plánují často padat a chtějí mít jistotu, že budou padat měkce a bezpečně. A vlastně i všem, kteří nevyžadují variabilitu kyblíků typu ATC-Guide, Ferry..., a jiné poloautomaty jim nepadnou do ruky.

Zaujalo mě:

    - univerzální použití
    - postupné tlumení pádu
    - anti-panic pojistka



Další informace:

Recenze vznikla ve spolupráci s prodejcem outdoorového vybavení Hanibal, na jehož stránkách také v původní verzi vyšla. Autor recenze je členem Hanibal Teamu.

Test byl znovu proveden v roce 2016 horským vůdcem Vojtěchem Dvořákem





S lanem o průměru 9,7 mm si CAMP Matik rozuměl skvěle. Horský vůdce Vojtěch Dvořák.

S lanem o průměru 9,7 mm si CAMP Matik rozuměl skvěle. Horský vůdce Vojtěch Dvořák.



Jaký je jeho názor?

Nadupané jistítko, které toho umí opravdu hodně, ale nechávat ho budete při lezení pravděpodobně pod skálou. Je určeno pouze pro jištění jednoduchým lanem a také něco váží.

CAMP Matik byl testován a vyzkoušen na celé řadě lan. Od průměru 9,2 až po 10,5 mm.

CAMP Matik byl testován a vyzkoušen na celé řadě lan. Od průměru 9,2 až po 10,5 mm.


Doporučené průměry lan a správné založení lana je znázorněno na těle jistítka výrazně a srozumitelně.

Doporučené průměry lan a správné založení lana je znázorněno na těle jistítka výrazně a srozumitelně.


Pokus o procvaknutí karabiny při úplném vyklopení vačky bylo neúspěšné. Opět další bezpečnostní prvek navíc.

Pokus o procvaknutí karabiny při úplném vyklopení vačky byl neúspěšný. Opět další bezpečnostní prvek navíc.




Co tedy umí?


Při zachycení pádu malý prokluz snižuje rázovou sílu a tím zvyšuje komfort pádu pro lezce, jištění pro jističe, menší zatížení pro lano a mezijištění. Anti-panic systém automaticky blokuje lano při přílišném zatažení dvoustupňově sklápěcí páky. Tedy při maximálním otevření páky při spouštění. Matik má nejraději lana 8,6 – 9,6 mm. Zvládne až 10,2 mm. Lezení s lanem 9,7 mm bylo bez problémů. Dílenské zpracování je příkladné.

    - Testování probíhalo na různých skalách a s různými lany. Kromě jištění prvolezce a dobírání druholezce bylo jistítko vyzkoušeno i na slaňování.
    - S novými lany při slanění pomalu, ale jistě Matik projíždí. Jak jinak. Spojit dynamický prokluz při zachycení pádu a dokonalou STOP funkci při slanění zatím nejde. Ale třeba?
    - Spouštění je citlivé, ale né moc. S absolutními začátečníky bych navrhoval otestovat při TR jištění a spuštění kousek nad zemí a případně s druhým "backup" jističem, který drží lano ještě za jističem.
    - Při rychlém dávání lana lezci je potřeba mít dobře vypracovanou tuto techniku tak, aby šlo lezci lano rychle avšak bezpečně. V odborné literatuře se uvádí tzv. "pistolengriff". Více než slova napoví obrázek. Jedná se o několik činností. Držení lana a zároveň přidržování vačky tak, aby šlo lano rychle podávat k lezci. Dle našich pokusů tato technika vyžaduje cvik, ale funguje. Nic lepšího jsme nevymysleli.

Rychlé dávání lana s Matikem podle DAV. Tzv. pistolengriff. Autor: Christoph Hummel, DAV.

Rychlé dávání lana s Matikem podle DAV. Tzv. pistolengriff. Autor: Christoph Hummel, DAV.



Verdikt testera


Poloautomatické jistítko pro ty, kteří chtějí mít na skalách jistotu a kteří za svoje peníze očekávají odolný lezecký cajk. Není pro ty, kteří řeší každý gram. Což skalkaři většinou nejsou. Jistí a jistí a hodně lezou. A to jištění jde Matiku skvěle.


Opět zdůrazňuji nutnost prostudovat návod, zvláště špatné používaní a manipulaci s jistítkem.

Opět zdůrazňuji nutnost prostudovat návod, zvláště špatné používaní a manipulaci s jistítkem.


Zkouška přetažení páky až do polohy Antipanic při slanění.

Zkouška přetažení páky až do polohy Antipanic při slanění.


CAMP Matik během slanění při zastavení pomalu, ale stále projíždí.

CAMP Matik během slanění při zastavení pomalu, ale stále projíždí.


Zdroj (původně vyšlo zde):
Bezpečně vyměřený pád - recenze jistítka Camp Matik

Vojtěch Dvořák   [úpravy] 06:20 09.12.2016Tisk 

Reklama:


Související články:

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář 

 jednoduche vs polovicni07:25:58 09.12.2016
nahoře psáno: typ lana poloviční, na fotkách jednoduché. nerozumím.
odpovědět 
 Re: jednoduche vs polovicni08:46:59 09.12.2016
Já zas nerozumím tomuhle: antipanic pojistka způsobí, ze při spouštění se při pusteni packy lano zastaví. Ale při slaňováni aspoň podle popisku k té poslední fotce pomalu ale stále projíždí. Proč to u slaňovaní funguje jinak?
M
odpovědět 
  Re: jednoduche vs polovicni09:24:49 09.12.2016
Antipanic funguje pri jakemkoliv zpusobu slanovani,spousteni...
Karelodpovědět 
 Re: jednoduche vs polovicni09:02:13 09.12.2016
Opravuji na jednoduché, díky za upozornění.
 Standaodpovědět 

 Jediná výhoda09:12:41 09.12.2016
Nejsem sice sportovec, ale sportuju přes zimu na stěně a myslím si, že na sportovní lezení je nejlepší trijáda Megajull, Clicup/Alpinup a Smart/Smart alpine. Jediný co podle mě nabízí Matik navíc je ten prokluz, ale pochybuju, že ho sportovci potřebujou. Trad lezci, kteří by ho uvítali zase pohrdnou jeho váhou a jednoúčelovostí. Pískaři zase cenou (a za co jako koupím pivo:-)) Takže Jediná skupina lezců, co mě napadá, co by to mohla využít jsou Bigwallový lezci- váhu neřeší, prachy asi taky ne, a občas si zalítají i větší vzdálenosti.
v.odpovědět 
 Re: Jediná výhoda09:47:20 09.12.2016
To bys koukal,kolik se dá jebnout třeba na sportovním vápně ve Francii.A ani nemusíš tak daleko...stčí Labák.A to ani nemusíš vynechávat expresky.
odpovědět 
  Re: Jediná výhoda10:44:44 09.12.2016
Souhlas, i na tzv. sportovkách se prokluz často hodí. Navíc sportovka nemusí se rovnat nýty 2 metry od sebe...
Shrekodpovědět 
 Re: Jediná výhoda20:09:46 14.12.2016
Megajul som vyradil z mojej vystroje. 2x som hodil drzku vyse 6m len vdaka neskoremu zareagovaniu istitka pocas manipulacie istica a padu. Rozhodne nedoporucujem...
Marošodpovědět 
  Re: Jediná výhoda06:30:09 15.12.2016
Tak nám to vysvětli trochu víc... Docela by mě to zajímalo. Chytil jsem megajulem nespočet pádů, moje děvče ještě víc a vždy spolehlivě chytil a to i když jsme třeba neměli zrovna stopro kontrolu nad brzdícím lanem (kámoš- asi 85 kg- mě do toho skočil 4 metry na překližce, když jsem zrovna kecal s někým jiným- pyšnej na to nejsem). Aby to projelo, tak bych to vyloženě musel držet v té projíždějící funkci, kterou ale reflexně vždy pustím, protože není přirozená pro úlek. Jediný nebezpečí toho jistítka spočívá asi v tom, že člověku dává svojí extrémní bezpečností pocit bezpečí, ale s tím každý může naložit sám.
v.odpovědět 

 Matik09:51:29 09.12.2016
Měl jsem možnost toto jistítko vyzkoušet a můj verdikt zněl nespokojen.

Vysoká hmotnost(vcelku výrazně jsem ji nepříjemně pociťoval i během jištění a manipulace), špatně padlo do ruky a né zcela intuitivní založení lana. Co se rychlého povolení a podání lana týče věřím, že bych se to naučil, ale nebyla to žádná sláva.

Ano antipanic je velkým plusem.

Nicméně ohradil bych se proti některým tvrzením zde uvedeným. Netroufl bych si tvrdit, že Matik řeší větší váhový rozdíl. To že dává slabý nekontrolovaný prokluz při velmi tvrdém pádu je diskutabilní vlastnost a klasický odskok na stěně to neřeší. Stejně tak jsem přesvědčen, že poloautomaty do rukou začátečníků nepatří. Antipanic to lehce vyvažuje, ale stejně se nejedná o standardní způsob jištění a spouštění.

Kapitola sama pro sebe je cena - na pohled se mi Matik líbil, ale po vyzkoušení a zjištění ceny opravdu nevím komu bych ho doporučil a proč ho pořizovat. Oproti ostatním nenabízí nic navíc, tedy vlastně až na tu hmotnost..

Pokud jej někdo po recenzi doporučuje, pak je dle mého recenze nedůvěryhodná, neb recenzent za to něco dostal..
BBodpovědět 
 Re: Matik10:37:46 09.12.2016
No na to se dá odpovědět jediným způsobem - když se dobře podíváš, tak článek je označen jako REKLAMA. Takže ačkoliv jsou tvé závěry ohledně jistítka správné, zkus být trochu pečlivější při úvahách o typu článku :-)
odpovědět 
  Re: Matik12:06:27 09.12.2016
:) jsem si vědom, že se jedná o reklamu. Nicméně tvrzení, která jsou zde uvedená, jsou v lepším případě nepřesná. Osobně bych je spíš označil za nepravdivá..
BBodpovědět 

 X grigri 10:46:57 09.12.2016
Měl jste prosím někdo možnost srovnat toto jistítko s grigri?
Martinaodpovědět 
 Re: X grigri 13:25:51 09.12.2016
Ahoj Matik není špatné jistítko, ale v paxi má výrazná specifika, která vůbec nejsou v testu zmíněna. Dle mého názoru nejde o kvalifikovaný test, ale spíše o reklamu, která se snaží protlačit Matik jako superbezpečné jistítko pro začátečníky, což je dle mé zkušenosti alespon v našich zeměpisných šířkách dost nevhodná aplikace. Chybí srovnání s dalšími jistítky. Mám doma Matika, GriGri, Eddyho, AlpineUp a ATCko, takže mohu srovnávat. Zásadní problém Matika je nejvyšší citlivost na průměr lana ze všech výše uvedených jistítek. Matik na Beal Boosteru 9,7 (nikterak jetém) funguje špatně, jištění je nepohodlné - lano se blokuje při sebeměnším jen trochu rychlejším povolení, nesrovnatelně více než v GriGri 1 a Eddym. Pro normální sportovní lezení je při povolování pro začátečníka, ale i pro zkušeného téměř nemožné rozumně povolovat bez pistolového hmatu pomocí ukazováku, který zabrání blokaci při rychlém povolování lana. Pistolový hmat je však dost specifický (komplikovaný na naučení) a má jednu zásadní nevýhodu - hned vedle ukazováku, který drží spoušt prochází lano, které se Vám o prst odírá, takže po několika cestách si ukazovák úplně odřete od lana. Rukavice to řeší, ale brát si na poloautomat rukavice? Spouštění s Boosterem 9,7 je rovněž nepřjemné, rozdíl mezi povolováním (velmi pomalým) a nechtěným zastavením spouštění díky antipanic systému je velmi malý, trvá věčnost, než někoho spustíte. Po této zkušenosti jsem se chtěl Matiku ihned zbavit. Pokud ale použijete lano s opravdu malým průměrem, konkrétně Beal Joker 9,1, Matik se stane superpříjemným jistítkem, které jističe přímo baví. Lano prochází hladce, k povolování není třeba 90% času pistolový hmat a když tak ho stačí jen naznačit, v této kombinaci věřím i částečně dynamickému zachycení pádu - ale nečekejte prokluz! Na můj vkus je spouštění s menším průměrem lana docela rychlé, regulace je velmi citlivá - mnohem citlivější a než u Grigri a Eddyho - méně zkušeným jističům bych to rozhodně nedoporučil. Závěrem: Matik je jistítko, které má celkem úzkou aplikaci - dá se nejlépe využít pro sportovní lezení s tenčím lanem min 9,1, spíše pro zkušenější (díky rychlému spouštění na tenkém laně, které má citlivou regulaci - antipanic to neřeší.) Naopak na lano 9,7 je to bazmek k vzteku, bez rukavic fakt nevhodné.
 Kucaodpovědět 
  Re: X grigri 14:23:17 09.12.2016
Díky moc za obsáhlou odpověď! Vidím to tak, že i nadále zůstanu u mého osvědčeného ATCčka:-D
Martinaodpovědět 

 Vpodstatě 11:14:18 09.12.2016
Vpodstatě Grigri s cebnou o třetinu větší. Ergo jako vždy - cenová inovace......
Naučí se někdy lidi myslet normálním selským rozumem?
Honzaodpovědět 
 Re: Vpodstatě 11:39:09 09.12.2016
Já nevím... vyzkoušel jsem toho hodně a skončil u kvalitního kyblíku.
odpovědět 
 Re: Vpodstatě 11:49:36 09.12.2016
A tak to zas jako ne. Zásadní rozdíl mezi grigrinou matikem je ten prokluz. Nechápu důvod koupě grigriny při existenci mnou vyjmenované triády, ale koupi matiku bych byl schopen pochopit právě kvůli tomu prokluzu.
 v.odpovědět 
  Re: Vpodstatě 20:57:15 10.12.2016
Já zas jo. Prokluz osmy ani Smartu to neudělá a u váhy do 50 kg. si vystačím (pro kratší pády) rukou.
Honzaodpovědět 
   Re: Vpodstatě 06:31:45 15.12.2016
Hele to by mě zajímalo. Od pár lidí jsem slyšel, že se smartem se dá dát prokluz, jiní zase říkají, že vůbec. Tak jak to je?
v.odpovědět 

 palec!!15:31:28 09.12.2016
Díky za článek, reklam není nikdy dost!
vencaodpovědět 

 Like17:45:02 09.12.2016
Začal jsem kdysi s osmou, pak přešel na kýbl, který mi přišel super a třeba do hor nebo na cesty po vlastním ho používám dál.
U sportovního lezení mi naopak relativně brzy došlo, že to bude chtít něco "víc". Jako drobný bonus vidím, že při nacvičovaní a odpočinku prvolezce nemusím řešit zamykání, ale především je to pro mě prevence proti nepozornému jističi (včetně mě). Popravdě, kdo z vás se zvládne na umělce celou dobu plně soustředit na jištění?! Hudba, kámoši, vtípky, pád lezce o kousek dál, holky v novej tílečkách, kluci v novejch elasťákách atd. A protože tomu se prostě odolává blbě a já nechci nikoho nechat spadnout na zem, tak jsem pořídil nejdřív Click Up, podlě mě fakt intuitivní jednoduchý prostě easy, ale pak i Matik, kde mi přijde supr právě to dynamické zachycení pádu a antipanic, který jsem postrádal u Grigri.
Věc další jsou současné průměry lan, které těm poloautomatům také nahrávají. A při aktuálních cenách základních poloautomatů jako Smart, Ergo, Click Up nevidím důvod něco nemít.
Mt.odpovědět 

 roční zkušennosti11:45:39 10.12.2016
Používám to více než rok a koupě nelituji. Osobně nejraději jistím umělku nebo jednodélky ATC, ale když mě má jistit méně zkušený borec nebo dítě, tak není nad Matik - i když pustí lano, tak se to při pádu blokne. Pozor, váhový rozdíl Matik neřeší, to až pomůcka Ohm od Edelridu. Matik vítězí i v mém srovnání s Grigri 2, které má prostor pro chybovost relativně velký. A to nejen v bezpečnosti, ale i v komfortu obsluhy. Matik není pro lidi, co z principu nečtou návody, ovládá se o něco jinak než Grigri, lépe, ale jinak. Pro tenčí lana je povolování na cvakání super, u tlustších lan to jde dobře, když se použije "pistolengriff". No ale to je trochu kámen úrazu, protože když začátečník pistoli nepustí a v ten moment padáte, tak můžete prosvištět až na zem. Reflex volí úchop. Neslyšel jsem, že k tomu došlo, ale pistoli bych stejně doporučil jen pro pokročilé. Pokud jde o váhu, je to těžší, ale o to se to lépe drží. No a není to levné, což je dané velkým podílem ruční práce při kompletaci.
Jirkaodpovědět 
 Re: roční zkušennosti05:33:04 11.12.2016
Tvrdíš že Matik máš, takže tve zkusenost budou o neco hodnotnejší než komentare typu mam kyblik/osmu a vse ostatni je blbost. Zajímavé je, že Matik chválíš, ale když si můžeš vybrat, ty sám to nepoužíváš, na jednodelkach preferuješ ATC. Bylo by zajimave znát konkretne jaké duvody te k tomu vedou? Na jakem prumeru lana ho pouzivas?
Kucaodpovědět 
 Re: roční zkušennosti05:33:09 11.12.2016
Tvrdíš že Matik máš, takže tve zkusenost budou o neco hodnotnejší než komentare typu mam kyblik/osmu a vse ostatni je blbost. Zajímavé je, že Matik chválíš, ale když si můžeš vybrat, ty sám to nepoužíváš, na jednodelkach preferuješ ATC. Bylo by zajimave znát konkretne jaké duvody te k tomu vedou? Na jakem prumeru lana ho pouzivas?
Kucaodpovědět 
  Re: roční zkušennosti23:55:17 11.12.2016
Záleží s kým lezeš a co se leze. Když jistím někoho lehkého, což u mě převažuje, tak stačí kýbl. Když jistím těžkou váhu na těžké cestě, kde je třeba na cvakání povolit co nejrychleji, vezmu Matik a povoluji s pistolí.Jde to lépe než s GriGri a přitom je lano bezpečně pod kontrolou (přidržuje se třemi prsty). Když mě jistí nezkušený jistič, vrazím mu Matik (a zamlčím funkci pistole). Když lezu s někým zkušeným, tak to tolik neřeším. Průměr lana mám 9,8 a funguje to. Menší průměr půjde ještě lépe, větší bych nedoporučil.
Jirkaodpovědět 

 co?16:44:14 11.12.2016
I některý komenty by tu měli bejt označený jako reklama!
odpovědět 

 Reklama!!!!!21:40:06 11.12.2016
Ještě že je tam to slovo reklama. Ta snese všechno. Kdyby to byla recenze, tam by to bylo horší.
Přiznám se, dočetl jsem jen po .... frézovaný hliník ..... dál to nemá cenu.

Hliník necháme stranou. Ale Matik, Druid, DruidPro atd. jsou výkovky. Výkovky za tepla. Všechna tato hejblátka prošla pecí a lisem. O frézku a frézu ani nezakopla.
ABLodpovědět 

 Zavadejici Reklama23:19:57 11.12.2016
Ted jsem si teprve poradne precetl prvni vetu z reklamniho sdeleni a vydesil jsem se: doporucuji Hanibal tymu ihned odstranit z reklamy nebezpecne tvrzeni, zejmena pokud reklama cili na zacatecniky. Zrejme neni pravda, co je uvedeno v prvni vete reklamniho sdeleni "Camp Matik je poloautomatické jistítko schopné v případě pádu lezce samo sevřít lano a pád zastavit." Z tehle prvni vety muze zacatecnik jednoduse nabyt dojmu, ze Matik sam za nezkuseneho jistice chyti pad - v navodu je pritom zcela jasne uvedeno, ze je smrtelne nebezpecne nedrzet lano vchazejici do Matiku, Matik sam tak pady (minimalne ty s pomalym startem jako skluz po plotne s chycenim se lana) nemusí zastavit!!!
Kucaodpovědět 

 Určite nie pre začátečníky20:04:02 14.12.2016
Začiatočník nebude vedieť, keď má rýchlo podať lano. Bude sa mu kúsať a prvolezec to nebude mať ľahké. Rozhodne doporučujem aj "skúsenejším", pretože so skúsenosťou ide ruka v ruke istá miera nepozornosti, preto toto istítko doporučujeme vrele všetkým skalkárom (na multi pitch, alebo alpine nie veľmi vhodný, najmä kvôli váhe). POdľa štatistík najviac zranení a fatalov je pochybenie ističa a prusery pri zlanakoch. Je to dobré istítko...
Marošodpovědět 

Lezec.cz je hlavním mediálním partnerem ČHS na internetu

 Návody:
Jak psát na lezce ...
Lezecké mapy

 Foto dne:
Neděle 19.2.
Leze: nejakej Ital :D
Cesta: Klassischer Renkfall​, Renkfälle, Rakousko (Ötztal​)
Klassischer Renkfall​, Rakousko
 Databáze cest:
Všechny cesty (115901)
Top cesty v ČR
Top bouldery v ČR
Nejnovější cesty:
Cyclon B 6b Caiat
Pueblo De Monos 6c Caiat
La Tosi 6b+ Caiat
Pinchos Morunos 7c Caiat
Hacha 6a+ Caiat
Nově komentované:
Bobek Už Je Venku VIIb Rájec - Ostříží Stěny
Bobek Už Je Venku VIIb Rájec - Ostříží Stěny
Rudolfka VII Ostrov
Cesta Pro Moly VIIa Ostrov
Bič VI Tisá - Malé Stěny

 Nově v diskusi:
Re: REKLAMACE V HUDY | Re: REKLAMACE V HUDY | Re: REKLAMACE V HUDY | Re: ruplá patka u diamiru | Re: Outdoor menu | Re: Batoh na ozajstny alpinismus | Re: REKLAMACE V HUDY | Re: REKLAMACE V HUDY | Re: REKLAMACE V HUDY | Re: gorotex - jiny pohled |

 Nové komentáře:
škoda toho zpracování no.. | Re: jeden z největších odborníků | Re: jeden z největších odborníků | jeden z největších odborníků | Re: Fenix | Re: Fenix | Re: titulka | Mlynářův žlab | Re: Fenix | Re: titulka |

 Kde to vře:
Úryvky z mého islandského deníčku (52)
BigWall Open 2017 vyhráli Rishat Khaibullin a Michaela Smetanová (38)
Evropská komise zakázala výrobu látek, z nichž je např. Gore-Tex (37)
Video: jak se leze strop v ledové jeskyni na Islandu (23)
ISPO Munich 2017 (13)
Vychází lidé&HORY 1/2017 (13)
Vírský cepín nezměnil majitele (10)
Film The Lappnor Project o 1. bouldru 9A na světě je hotov (8)
Čelovka Fénix HL15 pro lezce (8)
Omezený zákaz lezení v Maltatálu (8)

 Nově v inzerci:
Venture Storm Splitboard 162 cm | vesta CRAFT, Windstopper, vel. L | kalhoty na běhání - běžky AXON, vel. M | kalhoty Salewa 5 Continents, vel. L | Liparské ostrovy | THE NORTH FACE m Oroshi | Prodám skialp.set | Prodám skialp.set vč.bot | Lezečky 47 | Jack Wolfskin v.L |

 Anketa:
Co chci dělat letos v zimě? Na sníh a led nebo uletět na skalky na jih?
 Radši chci na sníh a led 
 4864 
 Radši chci uletět/odjet na skalky na jih 
 3334 

 lezec  diskuse  ankety  odkazy  průvodce  fotky  video  *rss*  cookies       ceník reklamy Energy Cloud   NetPro systems, s.r.o.